Gamma GT
آزمایش گاما گلوتامیل ترانسفراز
رنج نرمال آزمایش Gamma GT
زنان و مردان بیشتر از 45 سال : U/L 8_38
زنان کمتر از 45 سال : U/L 5_27
کهنسالان : اندکی بیشتر از بزرگسالان
کودکان : مشابه بزرگسالان
نوزادان : 5 برابر بزرگسالان
کاربرد آزمایش Gamma GT
این آزمون شاخص حساسی برای بیماری های کبد صفراوی و همچنین شاخصی برای مصرف مداوم یا افراط آمیز الکل است.
شرح آزمایش آزمایش Gamma GT
آنزیم GGTP در انتقال اسیدهای آمینه و پپتیدها از غشای سلول و احتمالا در سوخت و ساز گلوتامین شرکت می کند.بالاترین غلظت این آنزیم در کبد و مجاری صفراوی است.کلیه – طحال – قلب – روده – مغز و غده پروستات نیز حاوی مقادیر کمتری از آن می باشند. سطح GGTP ممکن است در مردان بیشتر از زنان باشد که علت آن مقدار اضافی موجود در غده پروستات است. مقادیر بسیار اندک آن در سلول های اندوتلیال مویرگ ها وجود دارد. این آزمون به منظور تشخیص اختلال عملکرد سلول کبدی به کار می رود و برای شناسایی خفیف ترین کلستازها نیز بسیار حساس است. GGTP حساس ترین آنزیم کبدی برای تشخیص انسداد صفراوی , کلانژیت یا کوله سیستیت می باشد.
افزایش این آزمون همانند لوسین آمینوپپتیداز و -5` نوکلئوتیداز معمولا با فسفاتاز قلیایی هماهنگی دارد , اما GGTP حساس تر است. افزون بر آن GGTP مشابه -5` نوکلئوتیداز و لوسین آمینوپپتیداز ( و برخلاف فسفاتاز قلیایی ) , در بیماری های استخوانی افزایش نمی یابد. سطح طبیعی GGTP به همراه افزایش سطح فسفاتاز قلیایی نشانه ی وجود بیماری اسکلتی است. افزایش سطح GGTP و فسفاتاز قلیایی نشانگر وجود بیماری کبدی – صفراوی می باشد. به علاوه GGTP بر خلاف فسفاتاز قلیایی ( ALP ) در دوران کودکی و بارداری افزایش نمی یابد.
اهمیت بالینی دیگر GGTP در تشخیص مصرف مداوم الکل است. بنابر این برای غربالگری و ارزیابی بیماران الکلی بسیار مفید است. GGTP در حدود 75% بیماران الکلی مزمن افزایش می یابد.
علت افزایش این آنزیم به دنبال انفارکتوس میوکارد هنوز مشخص نمی باشد. شاید علت آن ابتلای همزمان کبد ( در صورتی که در 7 روز اول افزایش یابد ) یا تکثیر سلول های اندوتلیال مویرگ ها در بافت جوانه یی جایگزین میوکارد آسیب دیده باشد. افزایش آن معمولا 2-1 هفته پس از انفارکتوس روی می دهد.
عوامل تداخل کننده آزمایش Gamma GT
مقدار آن در اواخر بارداری ممکن است کاهش یابد.
داروهای افزاینده آزمایش Gamma GT
الکل – فنی توئین ( دیلانتین ) و فنوباربیتال.
داروهای کاهنده آزمایش Gamma GT
کلوفیبرات و داروهای ضد بارداری خوراکی.
روش کار و مراقبت از بیمار
ناشتایی : دارد
لوله معمول خون : قرمز
زمان انعقاد در بیماران دچار اختلال عملکرد کبد اغلب طولانی است.
افزایش سطح Gamma GT
-
بیماری های کبدی ( مثل هپاتیت – سیروز- نکروز کبدی – تومور یا متاستاز کبدی – داروهای سمی برای کبد – کلستاز – یرقان ) : سلول های کبدی و صفراوی حاوی GGTP می باشند. این سلول ها در صورت بیماری یا وارد آمدن آسیب , تجزیه می شوند و GGTP به درون جریان خون تراوش می کند.
-
انفارکتوس میوکارد : پاتوفیزیولوژی آن چندان مشخص نیست. احتمالا در رابطه با آسیب کبدی یا تکثیر سلول های اندوتلیال مویرگ ها در بافت جوانه یی جایگزین میوکارد آسیب دیده می باشد.
-
مصرف الکل : پاتوفیزیولوژی آن مشخص نمی باشد. احتمالا علت آن آسیب کبدی است.
-
بیماری های لوزالمعده ( مانند پانکراتیت , سرطان لوزالمعده ) : سلول های لوزالمعده حاوی GGTP می باشند. این سلول ها در صورت بروز بیماری یا آسیب تجزیه شده و GGTP به درون جریان خون تراوش می کند.
-
ویروس اپستین – بار ( EBV ) ( منونوکلئوز عفونی ) , عفونت های سیتومگالوویروس و سندرم ری : پاتوفیزیولوژی این موارد مشخص نمی باشد. شاید علت آن هپاتیت تحت بالینی است که به همراه این عفونتها پدید می آید.
سایر آزمایش های مربوط
آلانین آمینوترانسفراز ( ALT )
قسفاتاز قلیایی ( ALP )
آسپارتات آمینوترانسفراز ( AST )
-5` نوکلئوتیداز ; کراتین کیناز ( CK )
لاکتیک دهیدروژناز ( LDH )
لوسین آمینوپپتیداز ( LAP )
✅ با ما در مسیر سلامتی گام بردارید ✅